Ons verhaal

Roland Meertens

Roland-meertens-9732 (3)

Roland werkt als onderzoeker aan de TU Delft in het Micro Aerial Vehicle Lab. De afgelopen jaren zijn drones steeds populairder geworden, maar om ze ook bruikbaar te maken in en rond het huis moeten ze nog weten waar ze binnen zijn en obstakels kunnen ontwijken. Roland werkt specifiek aan onderzoek dat het mogelijk moet maken voor drones om eten te bezorgen in restaurants.
Vorig jaar heeft Roland in Parijs gewerkt aan een intelligente zorgrobot: Romeo. Binnen dit project wordt een humanoide robot gemaakt die bejaarden helpt langer op zichzelf thuis te kunnen wonen.
Hier heeft hij gewerkt aan een methode die het mogelijk maakt gesprekken met deze robot te voeren.

Roland is bezig met de praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie. Hierbij is hij voornamelijk geïnteresseerd in robotica, mens-machine interactie, en machine learning (het leren van patronen in data aan de computer). Hoewel kunstmatige intelligentie veel potentie heeft zie je het nog niet veel terug in de wereld om ons heen.

Roland vindt het leuk om praktische demonstraties te bouwen waar mensen de interactie met machines kunnen aangaan. Enkele voorbeelden zijn een robot als karate leraar en het begrijpen van spraakinvoer van de mens

Mike Ligthart

Mike Ligthart interacteert met de Paro robot

Mike Ligthart houdt zich bezig met de interactie tussen mens en robot. Hij zet zich in om robots en mensen elkaar beter te laten begrijpen. Mensen hebben allerlei verwachtingen van een robot die vaak niet overeenkomen met wat het eigenlijk kan. Robots daarentegen vinden het moeilijk om goed met de mens te communiceren. Ze begrijpen de simpelste dingen niet, maar kunnen wel de meest ingewikkelde taken uitvoeren.

Als masterstudent Kunstmatige Intelligentie gebruikt Mike kennis en modellen vanuit de (sociale) psychologie en neuroscience om de robot iets over de mens te leren. De robot maakt gebruik van zijn eigen leermethode, zoals machine learning, om uiteindelijk natuurlijker en socialer te communiceren.

Dit onder het motto: de mens is klaar met zich aan passen aan de technologie, het is tijddat de technologie zich aan ons aanpast.

Een andere kijk op kunstmatige intelligentie

De toepassingen van kunstmatige intelligentie beginnen steeds meer voeten in de aarde van het gewone leven te krijgen. Er wordt veel over geschreven in kranten en blogs. Vliegensvlug worden van vele toepassingen, zoals robots en zelfrijdende auto’s, de voor- en nadelen afgewogen. Andere toepassingen vinden hun weg buiten het beeld van de gewone burger. Bedrijven zetten bijvoorbeeld al jaren machine learning technieken in om koopgedrag op het niveau van een individuen te beïnvloeden. Het is goed dat er gediscussieerd wordt over de (on)zichtbare toepassingen van kunstmatige intelligentie. Wij zien het als onze plicht als jonge onderzoekers om die discussie van meer context en nuance te voorzien en om meer inzicht te bieden over wat er onder de motorkap gebeurt. Wij bieden graag een andere kijk op kunstmatige intelligentie.