Hoe Baymax uit Big Hero 6 in het echte leven nagemaakt wordt.

Afgelopen week is in Nederland de annimatiefilm “Big Hero 6” in premiere gegaan. Deze film gaat over de jonge Hiro, die door zijn broer wordt overgehaald om te gaan studeren aan de universiteit. Zijn toelatingsproject (microrobots) wordt gestolen tijdens een brand, waarbij de broer van Hiro en een professor aan de universiteit omkomen. Later in de film komt Hiro er achter dat zijn toelatingsproject kwaadaardig gebruikt wordt. Samen met de robot “Baymax” en andere studenten probeert hij de slechterik te stoppen. Bekijk de trailer hier: https://www.youtube.com/watch?v=8IdMPpKMdcc

Hugging baymax

Baymax geeft de hoofdpersoon Hiro een knuffel

De robot “Baymax” (te zien in het plaatje hierboven) is een zorgrobot. Hij kan iemand scannen, een diagnose stellen en zelfs simpele behandelingen uitvoeren. De robot activeert zichzelf als hij iemand “auw” hoort zeggen. Pas wanneer deze persoon is behandeld en hier tevreden over is zal de robot zichzelf deactiveren (door zichzelf leeg te laten lopen). 

Hoewel een echte Baymax nog ver weg is, zijn onderzoekers al ver met het bouwen van een computer die diagnoses kan stellen. Een goed voorbeeld hiervan is de computer Watson van IBM. In februari 2011 werd Watson geïntroduceerd door hem mee te laten doen aan de televisiequiz Jeopardy. In dit spel moeten personen een vraag bedenken bij een gegeven antwoord. Dit is een erg moeilijke opgave, vooral omdat er vaak grapjes en woordspelingen in het spel verstopt zitten. Een voorbeeld van een opgave bij Jeopardy is: “Het heeft veel gaten, is geel en wordt veel gegeten in Nederland”, met als vraag: “Wat is kaas?”. De computer Watson was zo goed in dit spel dat hij de twee beste menselijke spelers heeft verslagen.

Na het verslaan van de twee beste menselijke spelers in Jeopardy is IBM begonnen met het ombouwen van Watson. Inmiddels kan Watson:

In de rest van dit stuk zal ik verder ingaan op hoe Watson wordt gebruikt in de medische wereld. 

Watson leert verbanden door heel veel literatuur te lezen. Inmiddels hebben ze de computer een grote verzameling met medische boeken door laten lezen. Hiermee is het voor Watson al mogelijk om een betere voorspelling te doen op het gebied van longkanker dan menselijke artsen. Waar Watson het 90% van de tijd goed heeft hebben artsen het maar 50% van de tijd goed. Een groot verschil wat levensreddend kan zijn voor de patiënt.

Watson stelt een diagnose op basis van wat de dokter invoert als observaties bij een patiënt. De dokter stopt deze informatie in een ipad en krijgt vervolgens een lijst met mogelijkheden terug, inclusief een percentage over hoe zeker Watson is over deze diagnose. Ook doet Watson een voorstel om de diagnose te verfijnen (waarbij hij rekening houdt met de voorkeuren van de patiënt). Watson kan ook een voorstel doen voor de verdere behandeling. Dit doet hij door te kijken naar welke behandeling bij vergelijkbare gevallen goed heeft geholpen. Een demonstratie hiervan is te zien in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=hbqDknMc_Bo

De Watson computer, een behoorlijk grote computer.

De Watson computer, een behoorlijk grote computer.

Het is nog niet zo dat computers alle zorg hebben overgenomen. Hoewel 90% van de dokters het advies van Watson meestal opvolgt is het nog steeds mogelijk dat een dokter een betere behandeling kan kiezen. In de toekomst zal er steeds meer voor een diagnostisering met de computer worden gekozen, alleen al omdat het 160 uur per week kost om alle nieuwe medische artikelen door te lezen. 

Helaas is Baymax uit Big Hero 6 nog science fiction, de film zelf is echter geweldig. Het verhaal is erg sterk en de film is tegelijk spannend, komisch en ontroerend. De animatie is fantastisch en de verschillende personages zijn heel leuk. Het is mooi om te zien dat Baymax, die in het begin enkel een zorgrobot is, leert om beter om te gaan met Hiro. Hierbij zie je dat ze beiden veel van elkaar leren wat toch wel het mooiste resultaat is van mens-robot interactie. Ga dus zeker komende week naar deze film toe in de bioscoop. Het is de moeite waard.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Recensie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie