Een andere blik op kunstmatige intelligentie

De toepassingen van kunstmatige intelligentie (KI) beginnen steeds meer voeten in de aarde van het gewone leven te krijgen. Er wordt veel over geschreven in kranten en blogs. Beleidsmakers beginnen door te krijgen dat ze hier tijd voor moeten vrijmaken. Vliegensvlug worden van vele toepassingen, zoals robots en zelfrijdende auto’s, de voor- en nadelen afgewogen. Andere toepassingen vinden hun weg buiten het beeld van de gewone burger. Bedrijven zetten bijvoorbeeld al jaren machine learning technieken in om koopgedrag op het niveau van een individuen te beïnvloeden. Het is goed dat er gediscussieerd wordt over de (on)zichtbare toepassingen van kunstmatige intelligentie, omdat ze een grote invloed op ons leven (gaan) hebben. Denk bijvoorbeeld terug aan de komst van het Internet. Dit is vreselijk onderschat door de beleidsmakers en overheden. Door de snelle ontwikkelingen liepen bedrijven voor op de discussie, bijvoorbeeld over online-marketing, beveiliging, privacy en identiteit, waarmee ze de richtlijnen en ontwikkelingen zelf konden vormgeven. Overheden lopen nog steeds achter de feiten aan. De gewone mens heeft nog altijd moeite om zichzelf te beschermen tegen zaken zoals online-gedragsbeïnvloeding, lekken van foto’s van privéaangelegenheden, identiteitsfraude, et cetera. Natuurlijk is het ontzettend moeilijk om alle mogelijke scenario’s te voorspellen, maar een goede discussie draagt wel bij aan een zachtere landing. Een discussie die bij de komst van het Internet te laat kwam. We zijn nu (net) op tijd om serieus de discussie over de toepassingen van kunstmatige intelligentie aan te gaan. Wij, Roland Meertens en Mike Ligthart, zien het als onze plicht als jonge KI-onderzoekers om die discussie van meer context en nuance te voorzien en om meer inzicht te bieden over wat er onder de motorkap gebeurt. Wij bieden graag een andere kijk op kunstmatige intelligentie.

Mike Ligthart en Roland Meertens van Andere Intelligentie

Mike Ligthart (l) en Roland Meertens (r)

We gaan dit doen door commentaar te geven op relevante krantenberichten en interessante gebeurtenissen vanuit een KI-perspectief. Verder zullen we onderbelichte ontwikkelingen uitdiepen met het doel om jullie, de lezer, meer handvatten te geven om te participeren in de discussie over Kunstmatige Intelligentie. Ons streven is om maandelijks een aantal artikelen op www.andereintelligentie.nl te publiceren.

Lees meer over ons verhaal.

Dit bericht is geplaatst in Mededeling. Bookmark de permalink.

Geef een reactie